Karjala-rapsodia "Heimotuli sammumaton"

Helsingin Seniorilaulajat ja karjalaisuus

Helsingin Seniorilaulajilla on monenlaisia yhteyksiä karjalaisuuteen. Marjatta Meritähti ja Raita Karpo ovat Kannaksen koulun ja Viipurin (ent.) musiikkiopiston oppilaita. He palaavat Felix Krohn -saliin tutulle lavalle. Svante Korkiakoski on näytellyt 1970 -luvulla Lahden kaupunginteatterissa. Hänen Pohu -laivansa talvisatama on edelleen Lahdessa. Myös rapsodian käsikirjoittajalla, konsertin juontavalla Eeva Jalosella os. Suominen on karjalaislahtelaiset koulukaupunkijuuret. 

Marjatta Meritähdestä tuli palkittu lastenmusiikin säveltäjä ja taitaja. Sittemmin seniorikuoron johtaminen loi uusia haasteita sovituksille ja sävellyksille. Monipuoliseen uraan mahtuu paljon muutakin kuten orkesteri- ja näyttämömusiikkia. Hänen klassikkonsa on kuitenkin "Ihahaa, ihahaa, hepo hirnahtaa".

Raita Karpo debytoi Sibelius-Akatemiasta valmistuttuaan Kansallisoopperassa, mutta valitsi konserttilaulajan uran. Huippusuositut konsertit alkoivat Eveliina Pokelan kanssa. Omat konsertit karjalaisten ja myös hengellisten laulujen tulkkina tekivät diplomilaulajasta rakastetun Karjalan satakielen. Viime vuosina hän on esiintynyt mm. Helsingin Seniorilaulajien solistina Temppeliaukion kirkossa. Hänet on palkittu Pro Karelia -mitallilla.

Helsingin Seniorilaulajilla on ollut onni saada myös karjalaisjuurisia johtajia alkaen legendaarisesta Arvo Kuikasta, joka oli Impilahden suuri poika. Tälle puolustusvoimien pitkäaikaiselle ylikapellimestarille kuoro järjesti Kaartin soittokunnan kanssa muistokonsertin Temppeliaukion kirkossa. Toinen merkittävä karjalainen kuoron johtaja oli Erkki Pullinen. Tämä WiOL:n monivuotinen ex-johtaja valitsi kuorolle sen viimeisinä HNMKY:n vuosina karjalaista musiikkia ja omia sovituksiaan. Myös Erkki Pullinen on ex-lahtelainen. Hänen juurensa ovat Viipurissa. Kuoron nykyinen laulunjohtaja Marjatta Meritähti polveutuu äidin puolelta Kurkijoelta. Äidiltä löytyy työhistoriaa myös Terijoelta.

Kuoron ohjelmistossa karjalaiset laulut ovat säilyneet muidenkin laulunjohtajien vuosina, sillä ne ovat ovat pysyneet kuorolaisten laulutoiveisssa. Kuoron pitkäaikainen suosikki on ollut Täällä Pohjantähden alla Arvo Kuikan sovituksena.

 

 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

23.11 | 16:31

Ota yhteyttä kuoron sihteeriin sähköpostitse, ks. "Yhteystiedot".

...
21.11 | 20:44

Ketä ovat nuo mieslaulajat?

...
19.10 | 00:34

Sähköpostiosoitteeni löytyy kotisivujen yhteystiedoista. Anna-Liisa on ollut opettajana ko. koululla ja sanoi muistavansa Juhani Heinosen.

...
19.10 | 00:11

Olen lähettänyt viestin tiedoksi Anna-Liisa Valkoselle.

...
Tykkäät tästä sivusta